Per a tu

Propostes personalitzades

Telèfons d’interés

Top 6 punts d’interès de la Ràpita

Nucli antic

La geografia urbana de La Ràpita ens parla d’un rei que somià la seva ciutat perfecta. Quan el rei Carles III arribà a la Ràpita hi trobà un petit poble de pescadors i l’antic monestir de Santa Maria de la Ràpita, lloc on se situava primerament el castell islàmic. Però el rei, ambiciós, s’imaginà un gran port a la Mediterrània, el primer que comerciaria amb Amèrica.

Carles III volia que el port de la Ràpita es convertís en un dels principals ports comercials de la Mediterrània, gràcies al nou Canal de Navegació d’Amposta a la Ràpita, el qual havia de permetre la sortida de les mercaderies del nord oest de la península ibèrica cap al mar. Amb tot, imposà el canvi del nom de la població, passant a anomenar-se La Ràpita i projectà un una nova ciutat per acollir tot aquest dinamisme que anhelava.

Però el somni del monarca mai arribà. La seva mort, els problemes econòmics i administratius de la fi del seu regnat i el paludisme feu que la gran ciutat portuària restés per sempre més inacabada. No obstant, avui podem contemplar alguns dels espais i edificis de l’època, tots ells a mig fer, i imaginar-nos com hauria estat la ciutat somiada de Carles III.

Museu de la Mar de l'Ebre

També podem trobar troballes procedents del mar com son àncores, nanses, eines per cosir xarxes…

L’Emplaçament d’aquest museu es l’edifici de Les Casotes. Va ser construït en la segona meitat del s. XIX, per la Reial Companyia de Canalització i Recs de l’Ebre, i s’ha mantingut inalterat sense reformes posteriors fins a l’ actualitat.

S’integra en un entorn i un complex més ampli que inclou altres elements patrimonials destacats: canal marítim, moll i dàrsena, encluses, casetes dels guardes, etc.

D’un costat, pel simbolisme i situació de l’edifici, s’adapta millor com a contenidor de la proposta temàtica, permetent mantenir l’equilibri entre el seu caràcter històric i la seva adaptació potencial als nous usos.

Adreça: Plaça Agustí Vizcarro s/n
Tel. 673522901/673522902
e-mail: info@museuterresebre.cat

Horari: de dimecres a diumenge de 11h a 14h i de 16h a 19h (d’octubre a juny)
de dimecres a diumenge de 11h a 14h i de 17.30h a 20.30h (juny, juliol i agost)
Preu d’entrada: 2€ pax indivual
fins a 7 anys gratuït
A partir de 7 anys fins a 25 anys i jubilats 1€.

mirador de la guardiola
Mirador de la Guardiola

L’antiga torre de vigilància situada al cim del puig conegut per “la Torreta” de 116m, que protegeix la ciutat per ponent, és punt indicat per admirar la panoràmica del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Es recomana visitar aquest punt abans d’iniciar la visita al Delta, ja que és el punt panoràmic més proper al Delta. Es divisa el Riu, les llacunes de l’Encanyissada, la Tancada, la platja del trabucador, la reserva natural de la punta de la Banya, les Salines de la trinitat, la Badia natural dels alfacs amb els seu vivers de mol•luscs etc… En dies clars la panoràmica s’allarga pel litoral des del Castell de Penyíscola fins al cap de Salou.

Llotja de Peix i port pesquer

Es tracta d’ un edifici modern construït al mateix port pesquer, on es pot veure l’ arribada de les barques i els mariners amb tot el peix i marisc preparat per a la subasta. La subasta, avui en dia es mecanitzada, però, fins fa poc, encara es podien escoltar el cant dels preus, que eren tallats pel crit d’ un comprador. El visitant podra disfrutar de la venda de peix en directe des d’ un pasadis al 1er pis que rodeja la cinta transportadora de peix i des d’ on es divisen les grades amb els compradors. L’ hora d’ arribada de les barques es a partir de les 15.00h de dilluns a divendres. La millor hora per a veure la llotja en acció es a les 16.30h aprox.

Passeig marítim

El passeig comença en una zona extensa i verda vora el port nàutic, anomenada el parc de Garbí. Segueix vorejant totes les platges, passant per un pont sobre l’aigua i dóna la volta a l’antic far. És tracta d’un passeig exclusiu per a vianants, ciclistes, esportistes…etc.

El Mercat

Aquesta zona ha estat en origen uns dels punts neuràlgics de la ciutat. S’hi aixecava el castell, “mig fortalesa mig ermita” construït pels sarraïns, lloc de culte que seguí sent motiu de pelegrinatge dels musulmans anys passat de la recuperació del territori i el convent de les monges San Joanistes sota l’advocació de Santa Maria de la Ràpita. També s’hi aixecà la Torre de la Ràpita, de vigilància; s’hi construí la bateria que protegia la ciutat i l’entrada al Canal de Navegació; L’hospital que tant de servei va fer en temps de moviments de forces; la Casa de Sanitat, etc.

La construcció del Mercat, inaugurat l’any 1971, va suposar l’enderrocament del que quedava de l’antic hospital, el trasllat del brocal del Pou de les figueretes i la desaparició del llenç de muralla de la part de llevant tot reforçant la volta que dóna al fossat on poc a poc hi anava caient la pedra de tall de la muralla.

Segueix-nos
Descàrregues
Scroll to Top